Anmeldelse – Fallout 4

Året er 2077. Paletten med efterårsfarver har malet de omkringliggende træer i det rolige villakvarter, og babygråd kan høres svagt i baggrunden. Alt summer af 60’er idyl i etplansvillaen indtil en nødudsendelse blusser frem på skærmen, og kaos udspiller sig lige udenfor dit vindue.

The Great War udspiller sig lige i din baghave, og snart må du og din kone med barnet på armen søge ly i Vault 111. Du når akkurat at se den altødelæggende paddehat stige højt til vejrs, og den efterfølgende trykbølge suse ind over dig, inden du forsvinder ned i dybet, der bliver dit bosted for det næste lange stykke tid.
Fallout 4 review 10

Frosset ude i 200 år
Du vågner faktisk hele 200 år senere, efter at være blevet frosset ned, og vågner kun kort inden til et grufuldt syn. Man ved knapt nok hvad der er op og ned, men den verden man kommer ud til er en helt anden end den man vågnede op til, i hvad der virkede som, i går.

Intetanende om hvad der venter dig udenfor, sætter du dig for at opklare hvem der ødelagde dit liv og hvorfor de gjorde det. En færd der byder på mange spændende missioner, og en helt masse sidespring – i bedste Fallout stil!

Fallout 4 review 2

Historien er båret op af overbevisende stemmeskuepil og en atmosfære der griber dig fra første øjeblik! Man kan med andre ord godt vinke farvel til familie og venner for en stund, for dit værelse/stue/kælder eller hvor end du kunne finde på at have dit gamer-setup bliver din personlige vault i det næste lange stykke tid!

Et enormt område venter på at blive udforsket
Det første du bider mærke i udenfor de kolde metalvægge i Vault 111 er de varmere farver som pryder Fallout 4’s landskaber. Og sikke en fornøjelse det er! De gråbrune nuancer i Fallout 3 var i mine øjne alt for deprimerende at se på, og gjorde landskaber og områder meget intetsigende. Det er blevet en fornøjelse at gå på opdagelse i det enorme område der ligger for dine fødder, og når en stor del af din tid kommer til at gå med netop at udforske, giver det er stort plus i min bog.

Fallout 4 review 3

Man finder ret hurtigt andre overlevende, som har grupperet sig i kampen for overlevelse i den barske postapokalyptiske verden. Hver i sær har de forskellige formål og værdisæt, og man kan vælge at tilslutte sig og hermed få sideløbende missioner til selve historien. Missionerne er meget forskellige, og det er spændende at følge deres forskellige syn på den verden som The Great War har efterladt dem i.

Byg et samfund op og beskyt det!
En af de ting, som du nok kommer til at bruge en del tid på er at samle alskens skrammel op! For næsten alt du ser på din vej kan du bruge på den ene eller anden måde. Det skyldes et avanceret bygge-system, som du bruger til at opruste dine settlements, som er små samfund med indbyggere. Du støder undervejs på disse og vil ved hjælp af en workshop kunne bygge huse, møbler, vandposter, afgrøder, forsvarsmekanismer og meget meget mere.

Fallout 4 review 4

Ja, det bliver faktisk næsten helt Sims-agtigt, med en indikator på dine indbyggeres tilfredshed og et stort areal at slå sin kreativitet løs på. Et minus ved dette er dog, at for at bygge dit perfekte settlement skal der bruges en hulens masse materialer. Så på dine rejser får du næsten hele tiden hældt for meget i rygsækken og bliver forhindret i at kunne gå normalt eller fast-travel pga. for meget vægt. En stor del af din tid går derfor i menuerne, da du forsøger at sluse ud i de ting du har samlet op på din vej.

Kan man ikke vælge noget fra, kan man blive nødt til at læsse af ved nærmeste settlement for derefter så at rejse tilbage igen. Det fungerer også fint i praksis, men desværre betyder det også en masse loading, som desværre er af den lange slags!

Vælg dine kompetencer med omhu
Det er ret tydeligt at Fallout 4 er et RPG-spil – og det er vi glade for! Bare dit første møde med dit virtuelle jeg, ligger op til grundig justering af fysisk fremtoning, og viser hvor meget Bethesda har gjort ud af personalisering og personligt præg. Man stilles konstant overfor en lang række valg, og det kan være alt fra moralske dilemmaer til valg af kompetencer.

Fallout 4 review 7

Vælger du f.eks. at fylde en masse point på din karisma konto, vil du have lettere ved at charmere dem du møder og herved potentielt undgå unødig klammeri, eller du vil kunne prutte dig til en bedre pris på det lokale marked. Man kunne også vælge at fokusere på agility og gøre sine kundskaber med et våben bedre, eller f.eks. gør sig mere usynlig på slagmarken.

Der ligges op til at man overvejer sine valg nøje, for visse egenskaber vil man f.eks. skulle bruge i missioner eller til at få fat i ekstra gode eller sjældne genstande. Og den slags bruger man gerne en masse tid på at få fingrene i! Der er heldigvis ingen level-begrænsning, så man behøver ikke frygte at gå glip af en særlig evne.

Fjender i alle afskygninger
Selvom en stor del af din tid foregår i menuerne, er det stadig i landskaberne og byerne at du bruger størstedelen af din tid. Hvad enten det er for at gå på opdagelse eller for at klare en bestemt mission, vil du på et tidspunkt ende i en kampsituation. Heldigvis har du din behændige Pipboy ved hånden, som vha. Det avancerede V.A.T.S. system kan give dig et hurtigt overblik over fjendernes fysiske tilstand og antal.

Fallout 4 review 8

Systemet er et Fallout-varemærke og sætter tiden drastisk ned, samtidig med at det giver dig mulighed for at skyde bestemte kropsdele på dine fjender eller tildele flere fjender af gangen skud indtil dit AP-meter er opbrugt. Man er dog ikke begrænset til at bruge dette, men skal blot se det som et strategisk tilvalg ved siden af den standard sigt-skyd model. For brugen af V.A.T.S. kan have afgørende effekt på kampens udfald, og f.eks. gøre dine fjender ude i stand til at angribe, hvis du eksempelvis gør dem arm- eller benløse. Det fungerer stadig utrolig godt, og giver kampene det fornødne RPG-element som resten af spillet bugner af.

Fjenderne stiger ikke i graderne ligesom du gør, men har derimod et mønster i forhold til placering på kortet. Det siges at de sværeste monstre befinder sig i syd og vest, men under alle omstændigheder skal man aldrig føle sig for sikker i Fallout 4! Pludselig står der en ”Legendary Death Claw” overfor dig, og så kan en Stimpak altså ikke redde dit hoved fra at blive skudt 100 meter væk fra din krop.

Ekstra hjælp ved hånden
Man kan forsøge at helgardere sig lidt med et nyt tiltag i serien; Power Armor, der foruden at have et fedt navn også kan profitere af forbedret modstandsdygtighed og bæreevne. Visse steder er meget svært fremkommelige og med sin Power Armor kan man altså indsnævre den tid det ellers ville have taget at gå strategisk til værks.

Fallout 4 review 5

For Fallout 4 er bestemt ikke et nemt spil. Der bliver ikke givet ammunition ved dørene, og man bliver straffet brutalt for sine fejl. Men det er også samtidig det der gør det utrolig underholdende at spille, da man lærer af sine fejl og nemt kan finde andre måder at gå til værks på.

Grafisk ustabilitet og bugs
Atmosfæren og stemningen i spillet sidder lige i skabet. Fra første øjekast er du fanget i Fallout 4’s dragende univers. Det emmer af personlighed og charme, og man kan ikke undgå at fordybe sig i de mange historier der vikler sig ind i hinanden på tværs af hovedhistorien.

På lydsiden leveres der som føromtalt et gennemført stemmeskuespil, og reallyden ophæver den sublime stemning med lige dele uhygge og følelse af uro. Desværre består spillet bare også af en række tekniske problemer, der sætter lidt skår i glæden. Specielt frameraten har det svært med at følge med, hvor den til tider virkelig hænger i bremsen.

Fallout 4 review 9

Det er ikke en decideret gamebreaker, men det kan virke spilforstyrrende i kaotiske situationer. Fallout 4 er bevares også et stort spil hvilket også betyder at bugs og glitches vil ske med jævne mellerum. Man kan risikere at ryge ind i en spilødelæggende bug, men der er forsøgt rettet op på dette ved at spillet laver 3-4 auto-saves løbende, så man kan hoppe nogle minutter bagud for at komme videre. Det kan redde en fra en hel del frustrationer kan godt siges!

Et fremragende tidsfordriv
Fallout 4 er alt det du håbede på og meget mere. Fornemmelsen af tid forsvinder fuldstændig når først du bevæger dig ind i den postapokalyptiske verden, hvilket blandt andet skyldes den dragende stemning, historien og gameplayet der bare venter på at tage imod dig. Det 4. Kapitel i den aldrende serie er meget tro imod sine kerneelementer, samtidig med at der bygges nyt og spændende indhold ovenpå. Godt nok er spillet lidt præget af grafiske ”hick-ups”, men det ændrer ikke på at Fallout 4 er et helt igennem fantastisk spil, som du absolut ikke må snyde dig selv for! Så træd ud af Vault 111, montér din Pipboy og vis så dit værd i den primitive, men samtidig enormt avanceret fiktive Fallout-verden.

Levetid: 10/10
Grafik: 8/10
Gameplay: 9/10
Lyd: 10/10
Samlet score: 9/10

Vi glæder os: Over en masse velfortalte historier, en sublim stemning, et gameplay der belønner dig løbende med flere og flere justeringsmuligeder og muligheden for at udfolde sig kreativt i dine mange settlements. Der er faktisk så meget vi glæder os over, at du bliver nødt til at læse anmeldelsen for at få det hele med!

Vi keder os: Når vi atter bærer på for meget ragelse, så vi skal bruge tid på at vælge noget fra. Når loadingtiderne optager for stor del af din tid, og når framerates og bugs kommer i vejen for den ellers gennemførte spiloplevelse.

Vi kunne godt tænke os: At der var mere end 24 timer på et døgn, så man også kunne passe sit arbejde ved siden af, Bethesda!

Anmelder: Simon Lauridsen
Venligst udlånt af: Bethesda
Udvikler: Bethesda
Ude: Nu!
Antal spillere: 1
Coop: Nej
Multiplayer: Nej
Genre: Postapokalyptisk overlevelse. Og the Sims.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *