Review: Uncharted 4

Du skal købe det her spil. Læs endelig videre, men du kan lige så godt bestille det til din PlayStation 4.

Et sidste kapitel med manér
Uncharted 4 er det sidste kapitel, som samtidig udfolder sig på den platform, som Nathan Drake var skabt til at boltre sig på. Altså i hvert fald set med nutids-øjne. Jeg må tilslutte mig holdet af begejstrede anmeldere verden over. Vil det blive overgået? Sikkert – det bliver de fleste ting, synes man tit. Kan det sammenlignes? Nej, ikke mere end Pac-Man og Uncharted i dag kan sammenlignes, forskellig tid, sted, teknologi og fornemmelsen til at knalde 2 kroner i en forvokset konsol-kasse på den lokale grill. Det var stadig to helt unikke og fede spiloplevelser på hver sin tid og måde.

Uncharted 4

Naughty Dog har med Uncharted 4 skabt en ny, optimal kombination af det filmiske, dystre, humoristiske, flotte, ”realistiske” og cliff-hanger-episke element, som både i styrede portioner og overraskende doser brager hen over skærmen igennem hele spillet.

Kort fortalt (og medgivet, en smule overfladisk) så har Nathan hængt sin Indiana Jones-personlighed på pensionshylden og nyder roen som ”erhvervsdykker” og samlivet med Elena. Det er selvfølgelig blot et spørgsmål om få minutters gameplay, før historien kaster dig ud i tilbageblik, nye sider af Drake, baggrunden for noget af hans personlighed, nye eventyr, gemte skatte osv. ”Lige som jeg troede jeg var ude, så trækker de mig ind igen”-tilgangen.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160504192918

Men det er helt okay, når blot Naughty Dog har valgt at trække på al deres viden og kundskab og proppet det ind i et spil til vores PlayStation 4. Så kan vi godt overleve, at det på overfladen lyder en smule .. nå ja overfladisk. For ikke nok med at Elena, Sully m.fl. drages ombord i endnu et hæsblæsende kapitel, så formår udviklerne også at brygge en god sammensat historie sammen, der komplimenteres af et lydbillede, der kun overgås af de oplevelser og grafiske scenarier, der venter dig på den anden side af købet af Uncharted 4.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160430135743

Ingen spoilere – men glæd dig til historien og oplevelsen. . .
Avery er Sørøveren (eller en af dem, for ikke at sige for meget), og hoppe, kravle, klatre, svinge, løse gåder, skyde, skyde, slås og skyde noget mere er opskriften på, hvad du skal vikle ud af din controller og glæde dig til at nyde på din skærm.
Som med så mange andre anmeldelser trækker jeg spoiler-kortet frem og vil ikke gå yderligere i dybden med, hvad der venter forude. Du skal opleve det her, ikke læse om det i anmeldelser, eller se oplevelserne fra gameplay-videoer fra os eller andre sites. Det står bare ikke mål med oplevelsen.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160502201245

Når jeg skrev, at Uncharted er nået til den rette platform, så er det selvfølgelig også, fordi der er sket lidt siden sidst hos Naughty Dog. The Last of Us var en seriøs genial spiloplevelse, som de kun har bygget videre på. Du sidder med andre ord med en styringsmekanik, som er skarp og lige i øjet, og ikke helt så ”automatisk” som andre ”kravl-løb-hop-sving”-spil, du ellers kan opleve. Du er mere “til stede” i dette kapitel end de tidligere, hvor jeg næsten blev lidt træt af at kunne forudse, at om lidt forsvinder jorden under Nathan (igen…). Derudover har omgivelser og taktik i nedlæggelse af fjender fået en snert af både Assassins Creed, men nok mest af alt fra de fedeste af scenerne i Last of Us (uden helt at have samme grundlag for gameplay og kampe).

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160502163536

Smukt, skarpt, sprødt, farverigt, dystert og tempofyldt
Spillet er i sig selv en grafisk genistreg. Der bliver unægtelig presset processorkraft ud igennem hele spillet, og familien fulgte nærmest med i historien jeg gennemspillede, som var det en god, gennemført animationsfilm. De enorme scenarier der er opbygget, uanset om det er ørken, bjerge, til vand, lands og måske i luften? Ja så står det knivskarpt, med animationer der får dig til at “tro på det” som sker på skærmen. Kombineret med lækre lydeffekter, herligt stemmeskuespil og et underlæggende soundtrack som bare hele vejen igennem komplimenterer den samlede oplevelse.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160502201424

Du bør overveje, om du ikke skal udfordres i Uncharted 4. Du bør også overveje, om du ikke skal droppe auto-aim. Du har et spil (ja, jeg bliver ved) som virkelig er en fornøjelse at spille, så lad nu være med at skynde dig igennem på lav sværhedsgrad og auto-aim – når spillet bliver så meget federe og sammenhængende ift. styringsmekanikken generelt, når du kører på medium eller højere, og selv skal sigte.

Nu har jeg slet ikke nået at snakke multiplayer. Måske dels fordi Uncharted tænkes af mange som singleplayer. Men også fordi jeg absolut synes, at spillet sælger sig bedst på den del. Når det så er sagt, og med det omfang af serveraktivitet, vi fik testet, så er multiplayer-delen bare et stort ekstra plus. Den kombinerer godt, brugbart opgraderings-gameplay som får dig til at blive ved med at spille, med fede baner trukket ud af spillets historie, gode holdbaserede kampe og multiplayer-underholdning.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160430000238

Jeg har udelukkende store roser til Uncharted 4. Det er alle pengene værd, og det er spilmæssigt en rigtig total superfed oplevelse. Det byder måske ikke på nytænkning inden for genren, men det byder på alt det, enhver spiludvikler ville ønske og drømmer om at kunne presse ind på en BD-disk og sende på markedet.
Nathan Drake: Din pensionsalder bør udsættes – men når det nu ikke sker, så synes vi allerede, at ventetiden til det næste spil fra geniale Naughty Dog er aaaaalt for lang.

Levetid: 10/10
Grafik: 10/10
Gameplay: 10/10
Lyd: 10/10
Samlet score: 10/10

Vi glæder os: Alt ved spillet.

Vi keder os: Ikke!

Vi kunne godt tænke os: Flere spil fra Naughty Dog, sæt i gang!

Anmelder: Thomas Frederiksen
Udvikler: Naughty Dog, SCEA
Ude: Nu!
Antal spillere: 1
Coop: Nej
Multiplayer: Ja, for op til 12 spillere
Genre: Indiana Jones, i en animationsfilm, som du er instruktør for via din controller-genren.

Thomas Frederiksen

Thomas er redaktør og lokal mester i Singstar. I sin fritid glæder han sig til PlayStation VR.

5 thoughts on “Review: Uncharted 4

 • 10. maj 2016 at 17:41
  Permalink

  Dejligt at alle er så glade for spillet 🙂

  Reply
 • 10. maj 2016 at 18:54
  Permalink

  Jamen, så køber jeg det da 🙂

  Solidt skrevet og dejlig side I har fået brygget sammen. Håber PlayStadium vil opleve fremgang og medgang, så sitet opnår den anerkendelse det fortjener!

  Reply
  • 11. maj 2016 at 16:24
   Permalink

   Nu må vi se, der var lukket og slukket i en 10000 år, så mon ikke at det har ødelagt det hele 🙂

   Reply
 • 12. maj 2016 at 07:21
  Permalink

  Et spørgsmål jeg tit stiller herinde: Kan jeg spille dette uden at have spillet de foregående?

  Reply
  • 12. maj 2016 at 11:20
   Permalink

   Jeps, men anbefaler at købe Uncharted Collection, om ikke andet så for de fede historier i de tidligere spil

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *