Review-PS4: Track Mania Turbo

Track Mania Turbo vender rundt på op og ned i farverig arkaderæs.

Den velkendte spilserie Track Mania, der har godt og vel 12 år på bagen, har samlet kernen af arkaderæs og fræser nu ind på din PS4 med fuld fart på.

Ready, set og crash!
Ready, set… crash!

Fire bil- og banetyper og en uendelig mængde løb at køre

Track Mania kender mange nok for sine Formel-1 lignende biler, hvor man dyster på baner i stigende udfordringsgrad i den hvide, grønne, blå, røde eller sorte kategori – med sort værende den sværeste. Og sådan er det stadigvæk. Med den undtagelse af at der er kommet et større udvalg af køretøjer og banedesigns at boltre sig på.

Alt afhængigt af hvilken banetype du spiller, vil du få en bil, der er egnet til denne type bane. F.eks. er det Offroad Buggyens rat, du sidder bag, når der skal køres rundt i løs jord, imens Drifting Bilen tager de lange sving sidelæns i Grand Canyons dybe kløfter, og den ekstra karosseriforstærkede rallybil når der skal køres i loops og på andre snoede rutsjebanelignende vejbaner.

Det er dog langt fra kun udseendet, der differentierer bilerne, for følelsen med bilen er mærkbart anderledes for biltyperne. Rallybilen er eksempelvis ekstremt god til at dreje og kræver, at man er virkelig følsom med analogpinden, imens Drifting bilen bare skal have et udsving og en markering på bremsen, og så glider den ellers rundt i svinget. Det er både godt og skidt, for det er meget svært at gå fra én bil til en anden, men sikrer samtidig også noget variation i spiloplevelsen.

I solokampagnen er der hele 200 løb at komme igennem, som er fordelt ligeligt ud på de fire forskellige banetyper. For hver bane er der sat en bronze-, sølv- og en guldtid (og muligvis en mere… ), som du skal forsøge at slå. Tiden er vist som en spøgelsesbil, og så kæmper du ellers imod tiden, men mest af alt imod dig selv!

Going up?
Going up?

Fokus, fokus og meget mere fokus!

Ved første møde med Track Mania vil du tænke: ”Hov, det er da egentlig ret nemt det her.” Men lad dig ikke narre! For efterhånden som du kommer længere i løbene, vil banernes udformning forandre sig gevaldigt. Før du ved af det, sidder du på kanten af sofaen, fuldstændig ude af stand til at høre din mors råb på assistance i køkkenet eller mærke hundens ru tunge mod din kind, fordi du ved at én lille fejlbevægelse kan koste dig guldmedaljen!

Det handler lige såvel om tålmodighed som det handler om præcision. For selvom Track Mania er et ”Easy to pick-up”-spil, så er det ekstremt svært at mestre. Jeg kan nævne utallige eksempler på, hvor alt er gået helt efter planen, og der så eksempelvis er kommet et kæmpe hop, (som der i øvrigt er mange af), og jeg så lige kommer til at justere en sidste gang, inden dækkene forlader jorden, og jeg rammer helt ved siden af vejbanen og ser guldmedaljen fordufte som dug for solen.

Det kan godt være ret frustrerende, og derfor anbefaler jeg også, at man kun spiller Track Mania i små doser, men også fordi det bliver lidt ensformigt at høre på kommentatoren råbe: ”WHAT ARE YOU DOING?!” gang på gang. Ja, jeg prøver rent faktisk på at køre et løb her, kan du vel nok se?

Nåh, det var havregrød jeg fik i morges!
Nåh, det var havregrød, jeg fik i morges!

Lokal og online multiplayer er fremragende underholdning

Heldigvis er der også mange andre måder at spille Track Mania på. Det være sig i sofaen med et par venner eller online mod folk, der er mindst lige så gode til at kaste bilen ud over en kæmpe kløft. Faktisk kan helt op til 100 spillere fornøje sig af at dyste mod hinanden, da alle andre biler fremstår som spøgelsesbiler, og du kan derfor uhindret forsøge at få den bedste tid.

Det er både skægt og utrolig underholdende, da du kun har 5 minutter til at finde den podiegivende rundetid, og du kan følge din placering drosle ned, efterhånden som flere og flere forbedrer deres tider. Du kan konkurrere i forskellige modes, hvor eksempelvis stunt-mode krydrer spiloplevelsen ved at tilføre tricks til løbet. Med den højre analog kan man hoppe med sin bil og flippe den rundt, og dette kan give boost-bonus – hvis tricket landes, naturligvis. Det giver en ekstra fordel i svingene, da et vel-timet boost kan give dig den fornødne fart, som kan sætte dine modstandere til vægs.

Spilles der lokalt, er der også en lang række sjove modes at lege med. Double-Driver sætter op til 4 spillere i det varme sæde, og man skal nu team-worke sig igennem banen, da hver enkelt spiller kun styrer ¼ af bilen. Det giver nogen meget spøjse sving og giver lidt et praj om, hvor svært det ville være at have fire forskellige hænder på samme rat – nej, vi råder ikke folk til at sætte sig ud i Skodaen for at prøve dette!

Trackmania Turbo

Mono-screen er som en slags Micro-Machines fra Amiga-tiden, hvis andre end jeg husker det? Det gælder om at holde sig inden for skærmen, da alle deles om den, og så har du ellers x-antal liv, som fratages eller øges, alt afhængigt af om det er dig eller dine modstandere, der ryger uden for synsfeltet. Der er faktisk et helt væld af forskellige spilmodes, og det passer utrolig godt til spillet, da det er nemt for alle at sætte sig ned med, og gør det perfekt som et spil, man hiver frem, når vennerne er på besøg.

Rom blev ikke bygget på en dag

Track Mania har aldrig kun været kendt for det, der sker på racerbanen, men lige så meget handlet om de tanker, der er gået i forbindelse med skabelsen af den. Track builder-delen er nemlig enormt omfangsfuld og lader dig bygge snart talt ALT! Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Jeg vil dog foreslå, at man benytter sig af ”beginner-mode” til at starte med, da den avancerede byggemodel er meget omfattende og også virker en anelse kluntet og svær at finde ud af.

I beginner-mode kommer du utrolig hurtigt i mål med skabelsen af en bane, imens det kan tage flere timer at opsætte en rutsjebaneoplevelse i lagunaer med double loops, corkscrews og jeg skal komme efter dig. Det er selvfølgelig klart, da det er mere komplekse byggeværktøjer, men følingen med menuerne, og kontrollen over dem, virker bare meget uoverkommelig og svær at gå i gang med. Vi er dog glade for, at der er findes så mange tålmodige og kreative sjæle derude, som giver os andre mulighed for at prøve deres mesterværker! Så tak for det.

Som fluer på fluepapir
Som fluer på fluepapir

En rutsjebanetur, som du stiller dig i kø til igen og igen

Track Mania-serien er i super-form og er ligeså vanvittigt og vanedannende, som du kunne tænke dig. Spillet er nemt at gå til, men svært at mestre! Du vil opleve at starte ud på en bane og se Guld-tiden som spøgelsesbil forsvinde væk i en støvsky og tænke: ”Den tid kommer jeg aldrig til at slå.” Pludselig finder du nøglen til at skære dyrebar tid af, tage svingene på den rigtige måde og pludselig har du slået den tid, der før virkede helt uopnåelig. En følelse, man aldrig bliver træt af!

Der er et væld af baner at give sig i kast med, og hvad enten du er til lidt single-player-udfordring, har et par venner på besøg, som er vilde med bilspil, eller tager en udfordring op online mod 100 andre, så har Track Mania Turbo dét, du søger! Du skal ikke forvente en racing-simulator, for så bliver du slemt skuffet. Det er rendyrket arkaderæs, som også har et par af de skavanker, som man kender fra denne type spil – irriterende kommentarer fra kommentatorerne og ensformigt i længere tid af gangen.

Man kan dog ikke komme uden om, at Track Mania er et festfyrværkeri af et bilspil med fuld skrald på farverne, højt tempo, techno/dance-musik i højtalerne og masser af underholdende timer i vente. Så hvis du er fan af serien, arkaderæs eller eftersøger et godt bilspil til drengeaftnerne, så er Track Mania Turbo et supergodt bud på en tilføjelse til spilkataloget.

Levetid: 9/10
Grafik: 8/10
Gameplay: 9/10
Lyd: 6/10
Samlet score: 8,5/10

Vi glæder os: Over det højoktane og adrenalinpumpende sus det giver at sætte sig bag rattet i Track Mania Turbo. Det er sand arkadeaction på højeste klinge, og vi er vilde med det!

Vi keder os: Over et lidt for kompliceret byggeværktøj, der gør det svært at bevare tålmodigheden til at bygge sin drømmebane. Og så må kommentatorerne godt snart holde op med at spørge os, hvad vi har gang i, når vi kører galt for 1116. gang.

Vi kunne godt tænke os: Et lidt mere alsidigt soundtrack og at kommentatorerne egentlig bare var fjernet som standard.

Anmelder: Simon Lauridsen
Venligst udlånt af: Ubisoft
Udvikler: Nadeo
Ude: Nu!
Antal spillere: 1-4
Coop: JA
Multiplayer: JA
Genre: Arkaderæs for fuld udblæsning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *